Labels

Un produs Blogger.
1 2 3 4 5

marți, 10 iunie 2014

Cum se bea berea?

După cum prea bine ştiu toţi apropiaţii mei, eu sunt un mare băutor de bere, nu cantitativ, ci calitativ. Nu sunt profesionist, dar printre amatori sunt la un nivel destul de ridicat şi atunci aş dori să îmi prezint părerile şi sfaturile legate de „cum se bea berea”.

În primul rând trebuie să încep cu ceea ce mă deranjează cel mai tare... adică paharele în care mi se aduce berea într-un local, fie el bar, restaurant sau vreo bodegă notorie. NU se bea bere în pahar cu picior (valabil pentru ambele sexe), nu contează că te-a costat 3lei sau 15lei, nu pari mai domn dacă ai picior la pahar. Ospătarii sau patronul sunt retardaţi... eu prefer să refuz paharul atunci când văd că mi se aduce unul cu picior. Nordicii europeni au dus berea la un nivel superior şi la început au băut-o în cornuri de vită, aşa că nu te respecţi nici pe tine nici berea dacă o bei ca vinul.

Al doilea lucru important şi atât de discutat e spuma din pahar/halbă. Berea se bea cu „două degete de spumă”, pentru cei mai glumeţi specific că cele două degete se pun pe orizontală. Dacă berea din sticlă încape toată în pahar atunci se toarnă bere fără spumă până mai rămân două degete de bere în sticlă, iar această cantitate rămasă se face spumă agitând sticla circular pe plan orizontal.

Oricât de sete ţi-ar fi, un băutor de bere adevărat ştie că prima gură de bere nu e formată din 5 guri de bere înghiţite ca un viţel, prima gură de bere se ţine în gură cel puţin 3 secunde şi abia apoi se înghite. Berea mai întâi se savurează şi apoi se bea de sete, ăsta e motivul pentru care e amăruie. Băuturile dulci, acre sau cum or mai fi ele poţi să le bei cum vrei, nu mă interesează, dar berea se savurează mai întâi. Chiar şi când o bei de sete, dacă prima gură ai savurat-o, gustul acesteia rămâne mai puternic.

Tot legat de gust şi savuare, cea mai bună temperatură a berii este dată de apa de munte, temperatura unui râu e cea ideală, degeaba pui sticla aia în frigider 6, 12, 24 de ore şi dupaia o bei direct din frigider, gustul se duce pe pix (ca să nu zic altceva)... berea are gustul mai profund cu cât este mai caldă, deci fă un raport inteligent atunci când alegi temperatura şi nu exagera ca prostu’că pierzi la calitate.

Berea din România trebuie tratată cu mare atenţie. Pe cât de convenabil e preţul berii  la pet, pe atât de neconvenabilă e ionizarea datorită plasticului şi gustul e dat dracului, în sensul rău. Din punct de vedere biochimic cel mai bine e la sticlă, dar aici intervine prostia românească şi vă spun că la noi sticlele nu se spală bine atunci când sunt reumplute (din surse sigure)... deci cel mai recomandat pentru o bere de calitate superioară este berea la doză.
Tot legat de draga noastră ţară vă spun să aveţi mare atenţie atunci când comandaţi o bere de brand străin în scopul de a bea o bere mai bună, de fapt doar numele e la fel, majoritatea berilor de brand străin din România sunt făcute la noi, nu sunt importate... aşadar treaba cu calitatea e pusă sub semnul întrebării... asta e Românica noastră.

Dacă doreşti să ronţăi ceva în timp ce bei bere, în mod clasic sunt recomandate alunele sărate. Dar noile „soiuri” de ronţănele de pe piată s-au făcut plăcute la gust combinate cu bere, deci poţi merge şi pe altceva, dar obligatoriu aromate cu sare şi cu nimic altceva. De ce? Păi la sare nu e vorba doar de gust, ea chiar face bine amestecată cu bere pentru că nu balonează.

Subiectiv spun că „noroc” ar trebui să se dea doar o dată, la început, şi numai în cazul în care se bea bere la halbă... sticla plină cu bere nu ar trebui să se ciocnescă, ci doar o simplă mişcare din cap şi ridicarea sticlei. Mă repet, asta e o părere subiectivă.

În final vă spun că vă recomand berea nefiltrată... iar ca bere blondă, pe departe de celelalte competitoare, cea mai bună este berea Stejar, nu pentru că are o alcoolemie mai mare, ci pentru gustul profund. Berea neagră în ţara noastră e Silva Dark, restul berilor negre nu intră în categoria berilor de calitate. Berea în principiu îşi pierde calitatea după 40de minute de expunere, deci atenţie la timpul în care se bea... respectă berea chiar dacă românaşii noştrii nu o tratează ca pe o băutură nobilă, vă asigur că după ce o descoperiţi cu adevărat o să fiţi de altă părere... şi nu uitaţi că orice bautură alcoolică trebuie consumată cu responsabilitate.

Sănătate şi poftă la berică!


0 comentarii:

 

Blogger news